تاریخچه یخچال

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

یخچال یک وسیله سردکننده به همراه یک عایق حرارتی و سازوکاری برای انتقال گرما از داخل این محفظه به بیرون میباشد. از یخچال برای خنک نگهداشتن مواد غذایی، داروها و دیگراغذیه فاسدشدنی استفاده می‌شود. یخچال‌ها از دیرباز تاکنون تغییرات عجیب و متنوعی را به خود دیده‌اند و دیگر امروز عموم یخچال ها به صورت الکترونیکی میباشند.

تاریخچه یخچال:
طرح ماشین یخ‌ساز مکانیکی جان گوری در ۱۸۴۱ میلادی


بشر همیشه برای حفظ مواد غذایی از چشمه‌ها، چاه‌ها یا غارهای زیرزمینی استفاده می‌کرد و در بعضی نقاط کشورها همانند ایران آب‌انبار و یخدان برای نگهداری آب یخ در تابستان‌ها به کار می‌رفت.در ایران می توان از ابن سینا به عنوان پایه گذار فناوری یخچال در قرن ۱۱نام برد.
نخستین یخچال مصنوعی شناخته‌شده در ۱۷۴۸ میلادی بدست ویلیام کولین در دانشگاه گلاسگو به نمایش گذاشته شد. اولیور ایوانس، مخترع آمریکایی که به عنوان پدر یخچال شناخته می‌شود، مخترع یخچال بخار فشرده‌است، با تمام این اوصاف او دستگاهی که بتواند فرایند مربوط را سپری کند نساخت. در سال ۱۸۳۴ میلادی، ژاکوب پرکینز با تغییر در طرح اولیهٔ ایوانس اولین یخچال جهان را ساخت و جان گوری، یک مخترع آمریکایی اهل فلوریدا نخستین یخچال مکانیکی را در ۱۸۴۱ میلادی بر اساس طرح ایوانس ساخت و در سال ۱۸۵۳ نخستین یخچالی که توانایی داشت روزانه یک تن یخ تولید کند توسط یک استاد آمریکایی به ثبت رسید.
اجزای یخچال
هر یخچال به صورت پایه دارای: کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و گاز و ترموستات است. هریک از این‌ها جز وسایل وابزارهای ضروری یک یخچال میباشند که در صورت نبود هریک این فرایند امکانپذیر نمی‌باشد.
کمپرسور:
کمپرسور یخچال خانگی از دو بخش الکتریکی و مکانیکی تشکیل شده ‌است که هر دو قسمت درون محفظه ای فولادی قرار دارند.
قسمت الکتریکی در عموم یخچال‌های خانگی یک الکتروموتور از نوع آسنکرون است که وظیفه به حرکت درآوردن قسمت مکانیکی را دارد. البته در سال‌های اخیر کمپرسورهای یخچال فریزرها هم تغییرات فراوانی داشته‌اند؛ و قسمت الکتریکی آن اینورتری یا موتور خطی شده‌اند.
قسمت مکانیکی در کمپرسورهای یخچال خانگی شامل یک سیلندر است که پیستون آن توسط هستهٔ موتور الکتریکی به کار می افتد. حرکت رفت و برگشتی پیستون موجب ایجاد حالت مکش و دمیدن می‌شود و مقدار مشخصی از روغن که مخصوص این کار استفاده میشود داخل پوسته وجود دارد که موجب روانکاری و خنک‌کردن قسمت الکتریکی و مکانیکی میشود.
اواپراتور:
وظیفه اواپراتور به این است که زمانی که گاز توسط موتور وارد کندانسور می‌شود و متراکم می‌شود تحت فشار زیاد از حالت گاز به مایع تبدیل می‌شود و وارد خشک کن و سپس وارد کاپیلاری تیوپ می‌شود واین موجب می‌شود که فشار کاهش پیدا کند و سپس وارد اواپراتور می‌شود یک سر اواپراتور به سر لوله موئی وسر دیگر اواپراتور به ساکشن موتور متصل است و زمانی که ساکشن اتفاق می‌افتد باعث می‌شود که سطح فشار داخل اواپراتور کاهش بیاید و مبرد به جوشش در بیاید واز حالت مایع اروم اروم به گاز تبدیل شود و موجب برودت میشود.
کندانسور
کندانسور یا چگالنده قسمتی از سیستم است که عمل خنک‌سازی سیال عامل و عمدتاً تبدیل بخار به مایع را انجام میدهد. درحقیقت گاز پس از فشرده شدن توسط کمپرسور در کندانسور خنک شده و تبدیل به مایع می‌گردد. در یخچال‌های خانگی عمدتا به صورت شبکه‌ای لوله‌ای بر روی دیواره پشت یخچال نصب شده‌است و در یخچال‌های بزرگ فروشگاهی عمدتا شبیه رادیاتور اتوموبیل است که اغلب از یک فن جهت بهبود فرایند میعان نیز استفاده شده‌است.
ترموستات:
ترموستات نیزوظیفه قطع و وصل شدن جریان برق ومتعادل نگه داشتن دمای یخچال به کمپرسور را برعهده دارد. به‌طریقی که وقتی دمای یخچال بالا رفت وداخل یخچال گرم شد با وصل شدن جریان برق کمپرسور درگیر شده و فعالیت میکند و داخل یخچال را خنک می‌کند و وقتی دما کاهش یافت داخل یخچال خنک میشود و جریان برق را از کمپرسور قطع می‌کند.
درباره گاز یخچال چه میدانید؟
در ابتدا در نسل اول یخچال ها از گا ز آمونیاک به عنوان گازیخچال استفاده می‌شد، اما به علت عوارض بد و در برخی موارد جبران ناپذیر آن در برخورد با بدن انسان ترکیب شدن حالت مرطوب آن با مس و آلمینیوم، و نیز خاصیت محترقه بودن آن، و خطر خفگی ان برای بشر،اندک اندک از گاز فریون به جای آن در یخچال استفاده شد. در یخچال‌های امروزی معمولاً از فریون ۱۲ با ترکیب CCl2F2 استفاده می‌شود که گازی بی‌بو است و همچنین فریون قابلیت احتراق ندارد. از معایب استفاده از فریون در یخچال‌ها می‌توان به حجم زیاد آن‌ها در مقایسه با آمونیاک، و تخریب لایه اوزون و ایجاد اثر گلخانه‌ای اشاره کرد.
فریز یا به اصطلاح جا یخی:
روش کار یخ زن یا جا یخی که به آن فریزرهم می‌گویند مثل یخچال میباشد با این تفاوت که ترموستات آن برای دمای پایین‌تری تنظیم می‌شود. همچنین مناسب است که از گاز مبردی استفاده شود که دمای تبخیر آن پایین‌تر باشد. در فریزرهای با قدرت بالا از بادبزن برای خنک‌کردن کمپرسور و کندانسور استفاده می‌شود. دمای فریزرها از -۱۴ درجه سلسیوس سردتر باید باشد تا به مواد غذایی آسیب نرسد. اکثر فریزرهای خانگی دمای تنظیمی از -۱۴ تا-۲۵ درجه سلسیوس دارند.

کلیه حقوق محفوظ و متعلق است به اوستا سرویس

درودهای بسیار، در خدمت شما هستیم

گفتگو در واتساپ
Close and go back to page